Rondelek Paulinki

Zupa- krem cebulowa

 

Świąteczna zupa grzybowa

składniki:

  • 5 dkg grzybów suszonych
  • dwie średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek białej części pora
  • łyżka masła
  • pieprz
  • sól
  • dwie łyżki słodkiej śmietanki 18%
  • natka zielonej pietruszki

  Sposób przygotowania:

Grzyby wrzucić do garnka, zalać je 1 l wody i odstawić na noc by się namoczyły. Następnego dnia wyjąć je łyżką cedzakową i pokroić, a wodę z ich moczenia przelać przez sito do większego garnka, dodać oczyszczone jarzyny, pokrojone grzyby, dolać jeszcze 3/4l wody, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 1 godziny. W trakcie gotowania dodać łyżkę masła, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem wlać do wywaru dwie łyżki słodkiej śmietanki 18% i energicznie zamieszać. Podaną na talerzu zupę posypać drobno posiekaną natką zielonej pietruszki. Zupa jest bardzo aromatyczna, można podawać ją z makaronem, łazankami, kluseczkami francuskimi lub lanym ciastem.

 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl