ROLADY ŚLĄSKIE
Czas przygotowania: 90 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Ilość porcji: 6
Składniki
- mięso wieprzowe lub wołowe-ilość plastrów zależy od porcji, w tym wypadku 6 grubszych plastrów.
- Farsz :
- ogórki kiszone-1 pasek na 1 sztukę rolady,
- cebule-cienko posypać po całości rolady,
- boczek wędzony-1 pasek na 1 sztukę rolady,
- kiełbasa dowolna-po 1 pasek na 1 sztukę rolady,
- sól-do smaku
- pieprz-do smaku,
- musztarda, np. "Stołowa", "Sarepska" lub inna-6 łyżeczek, po 1 łyżeczce na 1 sztukę rolady,
- Dodatkowo:
- biała nić lub szpikulec do spięcia rolad,
- tłuszcz, np margaryna na dno brytfanny,
- woda do podlewania rolad.